Till Becka o Johan:)

HAHA Finns det mufflonFår iSverige?
En fråga? Hur kom detta på tal??;))

Mufflonfår
, (Ovis orientalis) är den vilda art av får som räknas som tamfårets ursprung. Det finns en rad olika underarter, utöver den orientaliska mufflon (Ovis orientalis orientalis) finns bl.a. europeisk mufflon (Ovis orientalis musimon) isolerat på Sardinien och Korsika. Man har menat, att mufflonen här var en rest av ett större bestånd som hade varit spridd i Europa i förhistoriskt tid. Men lämningar av mufflon har inte hittats på det omgivande fastlandet närmare än på Balkan, och inte heller på de båda öarna innan yngre stenålder. Därför anses det numera för troligt, att den europeiska mufflon i själva verket är en tidig variant av tamfår som stenåldersmänniskan har fört med sig, och som faktisk härstammer öster ifrån. Hur som helst är mufflontyperna närbeslägtade.

Baggarnas (hanarnas) horn växer hela livet. Hannarna (cirka 50kg) är större än honorna (35kg). Fåren är brunstiga mellan september och december.


I Sverige är mufflon infört och hålls dels i hägn, lever dels fritt på västkusten och i Vårdinge i Sörmland. Det bor ca 50 - 60 st på Dyrön. Mufflonfåren omfattas av 40 § jaktförordningen, kan jagas genom smygjakt.

Mufflonen är flockdjur, som lever ganska stationärt. Därför sprids de endast långsamt geografiskt.


Se vad andra har skrivit:
Postat av: caroline

bra då vet vi detta....

2009-02-02 @ 09:03:55
Postat av: becka bus

haha du e ju for rolig darling.. fick mig ett gott skratt! ska jag leva lange pa! din blogg e jatte fin nu! stolt ska du va! i love U Pussar

2009-02-02 @ 09:06:20

Vill du förgylla min dag;):

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Vad har du på hjärtat?

Trackback
RSS 2.0